Testimoni pengguna Video Panduan Blog WordPress

Produk terbaru saya Video Panduan Blog WordPress telah mendapat testimoni pertama dari Tuan Ruslie Sophian iaitu seorang penulis skrip. Beliau telah menulis sendiri di blog sendiri. Antara petikan testimoni tersebut adalah

Memang senang. Tonton video….kemudian praktikan. Hasilnya….lihatlah blog aku ni.

Kalau dulu kita sendiri pun malas nak masuk ke blog kita, tapi sekarang dalam seminggu aje sampai 3 kali buat posting baru. Bila blog dah cantik, hati pun senang. Bila jemput kawan-kawan dari MyBlogLog dan MyBlog Catalog, hampir kesemuanya memberi remark yang amat membanggakan.

Untuk testimoni penuh, [ Klik Di Sini ]

  • Share/Bookmark

Testimoni Video Panduan Blog WordPress oleh Puan Norkiah Khatib

Berikut merupakan testimoni saya terima melalui SMS ke telefon saya dari Puan Norkiah Khatib tentang Video Panduan Blog WordPress.

testimoni cara membuat blog

Video Membuat Blog

Video ini membantu anda untuk membina blog .com sendiri. Anda tidak perlu bayar kursus mahal sedangkan anda boleh berkursus pada bila-bila masa yang anda mahu dengan video panduan ini.

Untuk maklumat lanjut, anda dijemput melayari Video Panduan Blog WordPress

  • Share/Bookmark

5 Kelebihan Blog Berbayar

Blog berbayar merujuk kepada blog yang menggunakan platform wordpress, dan di”host”kan di hosting kita sendiri dengan menggunakan nama domain pilihan kita sendiri. Ianya berbeza dengan blog yang menggunakan platform wordpress dihost kan di”host”kan wordpress dan menggunakan sub-domain wordpress.com ataupun blogspot.com. Blog berbayar amat sesuai digunakan oleh mereka yang serius dalam menulis blog, mereka yang ingin menjana pendapatan melalui blog dan juga mereka yang ingin mempromosi produk atau perkhidmatan yang mereka sediakan.

Blog berbayar dapat menunjukkan kita adalah seorang penulis blog yang mempunyai komitment terhadap blog kita. Apakah kelebihan menggunakan blog berbayar berbanding blog percuma seperti blogspot.com atau wordpress.com ? Sebenarnya, terdapat pelbagai kelebihan menggunakan blog berbayar, terutamanya kepada mereka yang serius dalam menulis blog. Dalam artikel ini, akan diterangkan 5 kelebihan menggunakan blog berbayar.

Kelebihan #1 : Mesra SEO

Blog berbayar lebih mesra SEO bermaksud, blog kita akan lebih mudah untuk diindeks oleh enjin carian. Dengan kelebihan ini, semua entri yang kita terbitkan, akan lebih mudah diindeks oleh enjin carian. Entri yang kita tulis juga, akan mempunyai kedudukan yang lebih baik di enjin carian. Perbezaan ketara antara blog berbayar dan blog percuma ialah dari nama domain. Blog percuma, kebiasaannya menggunakan subdomain. Jika kita menggunakan blog percuma dari Blogger.com, di akhir domain blog kita, akan ada blogspot.com. Blog menggunakan subdomain, adalah lebih sukar untuk diindeks oleh enjin carian. Maka, kebarangkalian blog percuma untuk tersenarai di muka surat pertama enjin carian adalah lebih rendah berbanding blog berbayar.

Kelebihan #2 : Kredibiliti dan penjenamaan

Blog mampu menjadi medium untuk kita membina jenama kita sendiri. Dengan penjenamaan, kita akan lebih mudah dipercayai. Ia bagaikan kita sudah mempunyai penyokong kita tersendiri bagi perkara yang ingin kita lakukan dan kita juga bagai sudah mempunyai bakal pelanggan yang sedia membeli produk atau menggunakan perkhidmatan kita. Dengan menggunakan blog berbayar, kita dapat menyediakan perkhidmatan dengan mudah. Pelanggan kita akan menjadi lebih yakin dengan kita. Dengan menggunakan blog berbayar, ia menunjukkan komitmen kita terhadap perkhidmatan yang kita sediakan, ia juga menunjukkan kita serius dalam perniagaan yang kita jalankan. Blog berbayar yang lebih kemas dengan reka bentuk yang nampak lebih professional akan dapat membantu meningkatkan kredibiliti kita. Dengan hanya menggunakan blog berbayar sahaja, kredibiliti kita sebagai seorang blogger sudah meningkat. Bagaimana perasaan saudara sekiranya kita terlihat blog percuma menjual barangan berharga beratus ringgit berbanding blog berbayar yang menjual produk yang sama? Blog mana satukah akan menjadi pilihan sekiranya kita ingin membeli produk tersebut ?

Kelebihan #3 : Mempunyai kuasa penuh terhadap reka bentuk blog

WordPress merupakan platform blog yang terbaik. Tetapi , jika kita memilih untuk menggunakan blog percuma dari wordpress.com, ia menawarkan reka bentuk blog yang sangat terhad. Kita juga tidak bebas untuk mengubahsuai reka bentuk blog kita. Berbanding jika kita menggunakan platform WordPress di hosting kita sendiri dan nama domain kita sendiri, kita mempunyai banyak pilihan reka bentuk, plugin yang ditawarkan juga tidak terhad. kita boleh memasukkan pelbagai jenis plugin ke dalam blog wordpress kita.

Kelebihan #4 : Widget dan plugin tidak terhad

Blog berbayar menawarkan kita pelbagai jenis widget dan plugin. Banyak plugin percuma boleh didapati dengan mudah dan pemasangan juga mudah tanpa mengetahui kod pengaturcaraan. Bahkan, jika kita mempunyai pengetahuan dalam pengaturcaraan PHP, kita boleh membuat widget dan plugin kita sendiri mengikut keperluan kita. Kita juga boleh memasang pelbagai jenis plugin yang berkaitan SEO (Search Engine Optimization)  dengan kata mudah “mesra enjin carian”. SEO menjadikan blog kita mudah dijumpai apabila pengguna internet mencari maklumat yang mereka perlukan di Google ataupun enjin pencarian yang lain.  Plugin seperti “contact form” amat membantu pengunjung untuk terus menghantar email kepada kita tanpa perlu mereka menggunakan email mereka. Tidakkah ini memudahkan?

Kelebihan #5 : Khidmat sokongan

Khidmat sokongan merupakan salah satu sebab kita melanggan blog berbayar. Kita dapat meminta bantuan daripada penyedia web hosting sekiranya kita menghadapi sebarang masalah berkaitan blog kita. Segala pertanyaan boleh diajukan kepada penyedia web hosting samada melalui email, forum atau telefon. Tidak semua syarikat web hosting menyediakan bantuan secara terus seperti chat dan telefon, tetapi sekurang-kurangnya ia memberi kita bantuan di kala kita memerlukan. Contohnya apabila blog kita telah digodam dan data kita tidak dapat dicapai. Pertanyaan-pertanyaan asas mengenai web hosting juga dapat dibantu melalui helpdesk yang mereka sediakan untuk memudahkan kita.

  • Share/Bookmark

7 Cara Buat Duit dengan Blog Sendiri

Berikutan beberapa email yang kita terima bertanyakan “bagaimana blog boleh menjana pendapatan”, “bagaimana buat duit dengan blog”, terdetik untuk kita menulis di blog sekadar berkongsi ilmu kita yang sedikit ini. Secara ringkasnya, terdapat beberapa cara untuk kita mendapatkan wang dari blog. Antaranya :-

1. Buat duit dengan meletakkan iklan di blog.

Kaedah ini amat popular dilakukan kebanyakan blogger. Jumlah pengunjung yang tinggi menjadikan blog popular dan mudah di cari. Trafik yang banyak dan konsisten di blog merupakan kelebihan dengan menggunakannya untuk meletakkan iklan. Pelbagai saiz dan susun atur iklan boleh diletakkan seperti banner, skycraper, icon kecil mahupun iklan teks.

2. Buat duit dengan Google Adsense.

Kita boleh mendaftar akaun Google Adsense dengan mendaftar di sini. Setelah mendaftar, pihak google akan mengesahkan akaun google adsense dan setelah itu kita boleh masukkan iklan yang telah google sediakan. Kita cuma pilih saiz dan jenis iklan yang mahu kita letakkan di blog kita. Apabila pengunjung klik pada iklan tersebut, kita akan dapat wang mengikut harga iklan yang di klik oleh pelanggan.

3. Menjual blog berpotensi

Apabila blog kita sudah ada pengunjung dan pengikut blog yang ramai, kita boleh menjual blog dengan harga yang kita tetapkan. Jika kita merasakan blog kita itu berpotensi untuk dimajukan tetapi kita tidak dapat menguruskannya lagi, ini merupakan langkah yang baik. Kita boleh memindahkan kandungan blog serta domain yang kita daftarkan kepada pembeli setelah harga dipersetujui kedua-dua belah pihak. Memiliki blog .com sendiri juga memberi kita kelebihan apabila menjualnya kerana kita dapat menawarkan harga yang lebih tinggi.

4. Menyertai program affiliate

Program affiliate samada dari Malaysia atau luar negara memberi pulangan lumayan apabila ada pengunjung membelinya daripada link kita. Kod affiliate atau banner kita boleh letakkan di blog dan pengunjung yang membeli dari link kita, kita akan dapat komisen. Contoh program affiliate yang kita jalankan adalah Affiliate Video Buat Blog. Pendaftaran affiliate juga mudah dan kita boleh letakkan banner di blog dengan mudah.

5. Membuat review berbayar

Blog boleh menjadi tempat yang sesuai untuk membuat review kerana pengunjung internet mencari maklumat di internet. Katakan ada pengunjung yang ingin membeli kamera tetapi ingin mendapatkan gambaran atau pandangan pengguna yang telah menggunakannya. Mereka akan mencari maklumat di Google dengan menaip keyword seperti “camera review” atau “review kodak latest camera” dan macam-macam lagi keyword. Bagi kita, ini merupakan peluang buat duit dengan membuat review berbayar. Pihak pengiklan akan membayar bagi setiap review yang kita akan buat.

6. Menjual produk sendiri

Bagi blogger yang sudah pun mempunyai produk sendiri, lebih mudah untuk kita promosi di blog. Kita boleh masukkan gambar produk, membina borang pesanan, contact form, facebook dan sebagainya di dalam blog yang kita bina itu nanti. Pengunjung boleh membuat bayaran samada melalui perbankan internet ataupun deposit ke mesin ATM. Mereka boleh mengisi borang pesanan di web setelah bayaran di buat dan kita dapat semak pesanan samada di blog ataupun melalui email.

7. Buat duit dengan servis

Kita dapat menawarkan servis yang tawarkan di blog. Servis merupakan cara yang mudah untuk kita buat duit dengan kos yang amat minimum. Pelbagai servis kita boleh buat bergantung kepada kepakaran kita. Perkhidmatan servis yang baik juga menambahkan pelanggan kita dan juga mungkin menambah “repeated customer” yang berpuas hati dengan servis kita.

Bagi saudara yang berminat memiliki blog domain .com pilihan sendiri, saudara boleh dapatkan Video Panduan Blog WordPress di sini.

  • Share/Bookmark

Perbezaan blog wordpress.com dengan blog wordpress domain .com sendiri

WordPress merupakan salah satu perisian blog yang paling popular digunakan oleh blogger di serata dunia. WordPress digunakan oleh lebih 13% pengguna daripada 1,000,000 website terbesar dunia. Antaranya syarikat gergasi yang menggunakan WordPress adalah CNN, UPS, Loreal Paris, Harvard University dan banyak lagi.

buat blog sendiri

WordPress.com menawarkan platform percuma seperi blogspot.com dan kita boleh mendaftar dengan percuma. Kita akan dapat alamat blog kita contohnya www.azahari.wordpress.com. WordPress.com menawarkan platform WordPress terkini dan percuma. Walaupun begitu, antara kelemahan menggunakan blog percuma di wordpress.com adalah :-

  • tidak boleh memasang kod google adsense (bagi yang ingin menjana pendapatan dengan google adsense).
  • tidak dapat mengawal kesemua fungsi di dalam wordpress
  • tidak boleh memasang plugin
  • themes tersedia yang terhad
  • plugin tersedia yang terhad
  • tidak boleh memasang themes atau plugin sendiri

Blog .com pilihan saudara !

Memasang WordPress pada web hosting anda sendiri adalah pilihan terbaik. Antara kelebihan memiliki web hosting sendiri, saudara bebas memilih domain yang diingini dan memilih syarikat penyedia web hosting pilihan. Selain itu saudara juga boleh :-

  • memasang atau menambah plugin yang anda mahu
  • memasang themes pilihan sendiri samada berbayar ataupun percuma.
  • mengubah coding, CSS, Themes atau apa sahaja yang anda mahu.
  • boleh memasang/mengedit theme sendiri.
  • mengawal blog anda 100%.
  • pendaftaran nama domain tanpa menggunakan wordpress.com

Bagi saudara yang ingin mempelajari asas wordpress dari permulaan, kita ada Video Panduan Blog WordPress yang dapat membantu saudara. [ Klik Di Sini ] untuk maklumat lanjut.

  • Share/Bookmark

Testimoni Video Panduan Buat Blog dari tuan Amir Muzafar

Cara buat blog sendiri

Bagi tuan/puan yang berminat membina blog dot.com sendiri seperti tuan Amir, dapatkan Video Panduan Blog WordPress di sini

  • Share/Bookmark

Blog untuk perniagaan

Blog kini semakin mendapat perhatian masyarakat terutama bagi mendapatkan berita-berita terkini politik semasa mahupun bagi mendapatkan maklumat tentang produk terkini. Di sinilah kekuatan media alaf baru iaitu blog. Bagi yang menjalankan perniagaan samada secara online mahupun offline, blog boleh digunakan untuk menambahkan kenalan anda atau menambah prospek kepada produk anda.

Saya ada mendapat email pertanyaan dari beberapa orang peniaga yang menanyakan apakah kandungan yang perlu diletakkan sekiranya mereka menjalankan perniagaan. Apakah perkara lain yang boleh diletakkan di dalam blog.?

Berikut saya sertakan beberapa catatan ringkas yang boleh diletakkan di dalam blog perniagaan anda.

1. Profil Syarikat – Sekiranya anda menjalankan perniagaan tidak kira secara online ataupun offline, letakkan profil syarikat anda. Apakah produk yang anda jual atau perkhidmatan yang anda jalankan. Siapakah pengarah operasi syarikat, pengurus, ketua pegawai eksekutif, salesman,juruteknik dan lain-lain. Tidak kira sebesar mana perniagaan anda samada besar atau kecil peranan ini sangat penting walaupun anda cuma ada 1 pekerja selain diri anda sendiri.

2. Perkembangan syarikat – Pembaharuan atau pembelian bangunan yang telah dibeli contohnya boleh diletakkan di dalam blog. Anda boleh juga meletakkan gambar menerangkan perkembangan perniagaan anda. Prospek yang berkunjung ke blog anda dapat melihat syarikat anda sedang berkembang pesat.

3. Perkembangan projek – Bagi projek-projek yang tidak sulit, anda boleh terangkan serba sedikit perkembangan projek yang anda jalankan. Terangkan bagaimana anda menguruskan dan hasil projek yang anda jalankan.

4. Testimoni – Testimoni amat penting bagi meningkatkan kepercayaan orang ramai. Di dalam kes ini orang ramai yang dimaksudkan adalah pelawat laman blog anda. Anda boleh dapatkan testimoni bagi pengguna produk anda samada dalam bentuk hard-copy seperti surat atau fax dan boleh juga di dalam bentuk soft-copy seperti email, facebook dan sebagainya. Sekiranya anda ada testimoni di dalam bentuk digital, anda boleh sertakan screenshot dan buatkan dalam bentuk thumbnail. Sekiranya pengunjung ingin membaca lanjut, mereka boleh klik pada imej tersebut.

5. Ruangan Contact – Contact amat penting tidak kira samada blog syarikat mahupun blog peribadi. Dengan menggunakan plugin yang terdapat di dalam WordPress, anda boleh menyediakan ‘contact form’ yang mudah dan cepat. Pengunjung boleh mengisi contact form di blog dan ianya akan menghantar email kepada anda sekiranya terdapat pertanyaan yang dibuat oleh pengunjung. Di ruangan contact ini juga anda boleh letakkan nama syarikat, alamat beroperasi, nombor telefon, fax, email dan lain-lain lagi.

Pemilihan tema atau themes juga perlulah tepat iaitu kemas dan profesional. Blog profesional mampu memberi keyakinan kepada prospek ataupun pengunjung untuk mendapatkan servis atau produk anda kelak. Gunakan bahasa yang baik dan elakkan menggunakan perkataan singkatan. Sekiranya amat perlu juga menggunakan perkataan singkatan, pastikan perkataan tersebut mudah difahami oleh pengunjung. Bahasa yang anda gunakan menerangkan anda serius di dalam perniagaan.

Sekiranya tuan/puan ada pertanyaan atau komen mengenai artikel ini, diharapkan dapatlah mengisi ruangan komen atau melalui ‘contact form’ yang telah saya sediakan di blo ini.

Bagi anda yang berminat untuk membina blog .com sendiri, saya mengesyorkan anda DVD Video Panduan Membuat Blog. Produk ini boleh dipesan melalui link www.VideoBuatBlog.com

  • Share/Bookmark

Minisite dan blog sama penting ?

Blog atau minisite? Itulah yang terfikir di minda saya tatkala saya ingin membuat website. Apakah jenis website yang saya akan buat terlebih dahulu. Sekiranya saya ingin membuat website dengan cepat, sudah pasti saya gunakan blog kerana ianya mudah dan apa yang penting saya cuma perlu cari themes atau tema yang perlu saya letakkan.

Jika saya sendiri sudah ada blog, mengapa pula perlu membuat minisite? Nama pun mini dan sudah pasti kecil kan? Minisite merupakan website mini yang hanya mempunyai beberapa fungsi asas seperti contact form, ruangan pembelian dan biasanya dijadikan laman web jualan. Ya! jualan. Minisite ditujukan hanya untuk menjual sahaja. Jadi cara untuk membuat minisite juga perlu ditekankan aspek untuk menjual.

Untuk apa pula guna blog ?
Blog digunakan untuk memberi maklumat tambahan kepada produk atau perkhidmatan yang kita jalankan. Saya suka menggunakan blog kerana konsepnya santai sahaja dan boleh juga diletakkan video, gambar serta maklumat produk secara tidak langsung dan tidak seperti minisite yang hanya tertumpu kepada soal menjual.

Blog sebagai minisite?
Memang telah wujud beberapa laman blog yang dijadikan seperti minisite. Ada juga yang telah mencipta themes WordPress yang menggunakan konsep minisite. Saya sendiri telah mencubanya dan saya dapati ianya menarik juga, cuma ianya tidaklah seperti yang saya harapkan. Beberapa perkara perlu ubah mengikut citarasa saya. Sistem Affiliate pula perlu saya pasang dan borang contact form saya ubahsuai untuk menjadikan borang pesanan dan banyak lagi yang perlu saya siapkan sebelum menjadi laman web jualan minisite yang saya harapkan. Akhirnya saya tidak berpuas hati dan menempah pula minisite dengan pereka grafik tempatan dan menggunakan perisian sumber terbuka NVU atau Kompozer saya mengedit laman web mini tersebut sehingga kini saya gunakan.

Bercakap tentang membuat website menggunakan NVU atau Kompozer, sebelum ini memang saya ada terfikir untuk membuat produk tutorial berkenaan NVU, tetapi saya tidak berjaya menyiapkannya kerana pada pendapat saya agak sukar untuk mengajar dan memberi pemahaman individu sekiranya mereka agak berusia atau kurang pengalaman teknikal IT. Rupanya pendapat saya tersebut ada benarnya. Team Flarebiz sendiri telahpun mengalaminya. Mereka telah menganjurkan bengkel minisite pada 04 April 2009. Malangnya dari 21 peserta bengkel berbayar tersebut, cuma 30% sahaja yang berjaya membina minisite yang berkesan.

Ebook percuma untuk download
Untuk membaca laporan tersebut, di sini saya sertakan link untuk anda download secara percuma. Pihak Flarebiz juga telah membenarkan laporan membina minisite menggunakan Kompozer diedarkan secara percuma. Laporan ini bukanlah percuma sebenarnya kerana ianya adalah modul yang diberikan kepada peserta bengkel berbayar tersebut. Anda juga boleh membina minisite menggunakan Kompozer di dalam ebook yang saya berikan percuma ini. Kalau hendak dijual boleh sahaja saya letakkan paling tidak RM100 kerana ebook ini lengkap dengan screenshot. Untuk muat turun ebook percuma klik di sini.

Berbalik kepada persoalan Minisite atau Blog yang mana penting?
Jawapan saya kedua-duanya penting. Blog digunakan untuk menambah informasi produk atau berkomunikasi dengan prospek pelanggan dan berkongsi maklumat manakala minisite pula dibina untuk menjual produk anda secara terus. Kedua-duanya sama penting dan perlu ada bagi menambah jualan produk anda.

Kepada yang masih belum muat turun ebook percuma ini, ebook percuma klik di sini. Mana tahu mungkin saya ingin menukar fikiran :) .

Terkini: Produk terbaru MiniNiaga telah dilancarkan untuk memudahkan kita membina minisite tanpa pengetahuan tinggi dalam HTML dan CSS. Klik Di Sini untuk maklumat lanjut mengenai MiniNiaga

  • Share/Bookmark

Memasang Google Friend Connect pada blog WordPress

Google Friend Connect merupakan salah satu tools yang boleh digunakan pada blog WordPress. Ada banyak juga tools yang boleh diletakkan di blog WordPress antaranya MyblogLog, Feedjit, Feedburner, LinkWithin dan pelbagai lagi. InsyaAllah kalau berkesempatan saya akan ulas dan letakkan di sini secara ringkas.

google friend

Untuk memasang Google Friend Connect secara asasnya perlulah ada akaun google terlebih dahulu bagi memudahkan kita mendaftar. Pada hemat saya akaun google dan yahoo memang wajib ada tidak kira samada kita usahawan internet atau blogger atau sesiapa sahaja sebab kebanyakan website utama menggunakan akaun ini untuk kita berurusan dengan anak syarikat mereka seperti flickr, MyBloglog, Feedburner dan pelbagai lagi.

Baiklah berbalik kepada Google Friend Connect, setelah kita ada akaun Google, ikuti beberapa langkah mudah berikut :-

1. Isikan butiran URL (alamat website atau blog) dan nama website kita
2. Choose the gadget’s size – Bermaksud kita tetapkan saiz widget yang akan kita letakkan di blog nanti. Bagi blog WordPress yang ada cuma 1 sidebar mungkin tidak ada masalah sangat kerana saiz mungkin besar. Bagi blog WordPress yang ada 2 column blog, kita perlu agak-agak berapa besar saiz yang boleh kita muatkan supaya tidak nampak tertindih dengan widget yang lain. Saya cadangkan Width: 100 Rows of faces: 6

Nota: Kita boleh tukarkan kemudian apabila perlu nanti

3. Choose colors – merupakan pilihan warna yang kita mahukan pada widget kita nanti. Biasanya saya akan memilih yang default sahaja kecuali saya memang mahu warna widget sesuai betul dengan themes yang saya gunakan. Sebab itu juga saya memilih themes berwarna cerah atau lebih tepat putih kerana ianya amat sesuai dengan kebanyakan widget yang ada.

4. Create the HTML code – Setelah kita memilih warna, saiz dan sebagainya kita perlu klik generate untuk mendapatkan kod. Kod ini kita letakkan di dalam blog .com WordPress kita nanti. Pada menu WordPress, pergi ke menu “Appearance” dan pilih menu “widget”. Pilih widget jenis “text” dan drag ke sidebar yang kita mahu. Akhirnya kita “paste” kod yang telah generate tadi ke dalam “Widget” dan tekan “Save”.

5. Refresh atau reload blog supaya dapat melihat hasilnya.

Selamat mencuba !

  • Share/Bookmark
Powered by WordPress | AT&T Cell Phones for Sale at iFreeCellPhones.com | Thanks to PalmPreBlog.com, MMORPGs and Online Shopping