5 Kelebihan Blog Berbayar

Blog berbayar merujuk kepada blog yang menggunakan platform wordpress, dan di”host”kan di hosting kita sendiri dengan menggunakan nama domain pilihan kita sendiri. Ianya berbeza dengan blog yang menggunakan platform wordpress dihost kan di”host”kan wordpress dan menggunakan sub-domain wordpress.com ataupun blogspot.com. Blog berbayar amat sesuai digunakan oleh mereka yang serius dalam menulis blog, mereka yang ingin menjana pendapatan melalui blog dan juga mereka yang ingin mempromosi produk atau perkhidmatan yang mereka sediakan.

Blog berbayar dapat menunjukkan kita adalah seorang penulis blog yang mempunyai komitment terhadap blog kita. Apakah kelebihan menggunakan blog berbayar berbanding blog percuma seperti blogspot.com atau wordpress.com ? Sebenarnya, terdapat pelbagai kelebihan menggunakan blog berbayar, terutamanya kepada mereka yang serius dalam menulis blog. Dalam artikel ini, akan diterangkan 5 kelebihan menggunakan blog berbayar.

Kelebihan #1 : Mesra SEO

Blog berbayar lebih mesra SEO bermaksud, blog kita akan lebih mudah untuk diindeks oleh enjin carian. Dengan kelebihan ini, semua entri yang kita terbitkan, akan lebih mudah diindeks oleh enjin carian. Entri yang kita tulis juga, akan mempunyai kedudukan yang lebih baik di enjin carian. Perbezaan ketara antara blog berbayar dan blog percuma ialah dari nama domain. Blog percuma, kebiasaannya menggunakan subdomain. Jika kita menggunakan blog percuma dari Blogger.com, di akhir domain blog kita, akan ada blogspot.com. Blog menggunakan subdomain, adalah lebih sukar untuk diindeks oleh enjin carian. Maka, kebarangkalian blog percuma untuk tersenarai di muka surat pertama enjin carian adalah lebih rendah berbanding blog berbayar.

Kelebihan #2 : Kredibiliti dan penjenamaan

Blog mampu menjadi medium untuk kita membina jenama kita sendiri. Dengan penjenamaan, kita akan lebih mudah dipercayai. Ia bagaikan kita sudah mempunyai penyokong kita tersendiri bagi perkara yang ingin kita lakukan dan kita juga bagai sudah mempunyai bakal pelanggan yang sedia membeli produk atau menggunakan perkhidmatan kita. Dengan menggunakan blog berbayar, kita dapat menyediakan perkhidmatan dengan mudah. Pelanggan kita akan menjadi lebih yakin dengan kita. Dengan menggunakan blog berbayar, ia menunjukkan komitmen kita terhadap perkhidmatan yang kita sediakan, ia juga menunjukkan kita serius dalam perniagaan yang kita jalankan. Blog berbayar yang lebih kemas dengan reka bentuk yang nampak lebih professional akan dapat membantu meningkatkan kredibiliti kita. Dengan hanya menggunakan blog berbayar sahaja, kredibiliti kita sebagai seorang blogger sudah meningkat. Bagaimana perasaan saudara sekiranya kita terlihat blog percuma menjual barangan berharga beratus ringgit berbanding blog berbayar yang menjual produk yang sama? Blog mana satukah akan menjadi pilihan sekiranya kita ingin membeli produk tersebut ?

Kelebihan #3 : Mempunyai kuasa penuh terhadap reka bentuk blog

WordPress merupakan platform blog yang terbaik. Tetapi , jika kita memilih untuk menggunakan blog percuma dari wordpress.com, ia menawarkan reka bentuk blog yang sangat terhad. Kita juga tidak bebas untuk mengubahsuai reka bentuk blog kita. Berbanding jika kita menggunakan platform WordPress di hosting kita sendiri dan nama domain kita sendiri, kita mempunyai banyak pilihan reka bentuk, plugin yang ditawarkan juga tidak terhad. kita boleh memasukkan pelbagai jenis plugin ke dalam blog wordpress kita.

Kelebihan #4 : Widget dan plugin tidak terhad

Blog berbayar menawarkan kita pelbagai jenis widget dan plugin. Banyak plugin percuma boleh didapati dengan mudah dan pemasangan juga mudah tanpa mengetahui kod pengaturcaraan. Bahkan, jika kita mempunyai pengetahuan dalam pengaturcaraan PHP, kita boleh membuat widget dan plugin kita sendiri mengikut keperluan kita. Kita juga boleh memasang pelbagai jenis plugin yang berkaitan SEO (Search Engine Optimization)  dengan kata mudah “mesra enjin carian”. SEO menjadikan blog kita mudah dijumpai apabila pengguna internet mencari maklumat yang mereka perlukan di Google ataupun enjin pencarian yang lain.  Plugin seperti “contact form” amat membantu pengunjung untuk terus menghantar email kepada kita tanpa perlu mereka menggunakan email mereka. Tidakkah ini memudahkan?

Kelebihan #5 : Khidmat sokongan

Khidmat sokongan merupakan salah satu sebab kita melanggan blog berbayar. Kita dapat meminta bantuan daripada penyedia web hosting sekiranya kita menghadapi sebarang masalah berkaitan blog kita. Segala pertanyaan boleh diajukan kepada penyedia web hosting samada melalui email, forum atau telefon. Tidak semua syarikat web hosting menyediakan bantuan secara terus seperti chat dan telefon, tetapi sekurang-kurangnya ia memberi kita bantuan di kala kita memerlukan. Contohnya apabila blog kita telah digodam dan data kita tidak dapat dicapai. Pertanyaan-pertanyaan asas mengenai web hosting juga dapat dibantu melalui helpdesk yang mereka sediakan untuk memudahkan kita.

  • Share/Bookmark

Related posts:

  1. Dapatkan diskaun untuk autoresponder berbayar
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress | AT&T Cell Phones for Sale at iFreeCellPhones.com | Thanks to PalmPreBlog.com, MMORPGs and Online Shopping